Terug

Volg Vandaag Inside

Kritiek op vlucht van Oranje naar Duitsland: 'Getuigt niet van maatschappelijk inzicht'

EK voetbal

11 juni 2024, 16:26

Het Nederlands elftal is vandaag afgereisd naar Wolfsburg. De selectie van trainer Ronald Koeman vertrok even na 13.00 uur vanaf Rotterdam met het vliegtuig naar Braunschweig. Vanaf daar gaat Oranje met de bus naar het Ritz-Carlton-hotel in Wolfsburg, de verblijfplaats tijdens het EK. De keuze van de KNVB om te vliegen wekt de nodige verbazing.

De afstand vanaf het KNVB Campus in Zeist naar Wolfsburg, is volgens Google Maps 429 kilometer, waarover je met een spelersbus 6 uur over kan doen. De Nederlandse voetbalbond heeft echter besloten om met het vliegtuig te gaan, wat slechter is voor het milieu. Luchtvaartexpert Joris Melkert snapt daar helemaal niets van. "Vliegen op zulke korte afstanden zou je eigenlijk niet moeten willen", zegt Melkert van TU Delft in gesprek met RTL Nieuws. "Als je voor het toernooi nou de oceaan over moest steken, dan was vliegen wel te verdedigen, maar naar Wolfsburg...? Ik begrijp dat niet zo goed. Zo ver is dat niet. Tijdwinst kan er nauwelijks zijn."

Een woordvoerder van de KNVB laat tegenover RTL Nieuws weten dat tijdwinst wel degelijk de reden is om te vliegen: "De reis vanuit Rotterdam naar Wolfsburg zou per bus ruim zes uur duren." Melkert spreekt dat vervolgens weer tegen, die vindt dat vliegen alles bij elkaar ook veel tijd kost: "Je moet eerst naar de luchthaven rijden, spullen inchecken, boarden... De vlucht zelf is slechts een half uurtje, maar al die andere dingen kosten tijd. Bovendien moet je van de luchthaven in Wolfsburg ook weer met een bus naar het hotel."

Daarnaast is de milieuorganisatie Milieudefensie ook kritisch op de Nederlandse voetbalbond: "Dat de KNVB midden in de klimaatcrisis ervoor kiest het Nederlands elftal met het vervuilende vliegtuig 400 kilometer naar Duitsland te laten vliegen, is natuurlijk tenenkrommend", zegt een woordvoerder.

Het verschil in uitstoot tussen vliegen en reizen per touringcar

RTL Nieuws heeft tot slot een zogeheten klimaatadviesorganisatie laten uitrekenen wat het verschil is in uitstoot tussen vliegen en reizen per touringcar. "Uitgaande van 50 passagiers die economy class vliegen, zorgt de vliegreis Rotterdam – Braunschweig voor 4600 kg CO2. Als deze 50 personen de reis samen in een diesel touringcar zouden afleggen, zou het in totaal voor 853 kg CO2 uitstoot zorgen. Daarmee zouden ze dus 4231 kg CO2 kunnen besparen."

De KNVB geeft verder aan dat de bond 'bijzonder kritisch' naar duurzaamheid kijkt, en dat om die reden juist voor Wolfsburg is gekozen: "Zodat we dicht bij de speelsteden zitten van onze groepswedstrijden. Naar Hamburg en Leipzig nemen we de bus, naar Berlijn gaan we per trein."

Hélène Hendriks liet onlangs bij De Oranjezomer foto's zien van het hotel waarin de Oranje-selectie verblijft tijdens het EK in Duitsland. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.