Terug

Volg Vandaag Inside

Veelbesproken Algerijnse boksster naar olympische finale na unanieme jurybeslissing

Olympische Spelen

7 aug 2024, 09:34

Boksster Imane Khelif heeft bij de Olympische Spelen de finale bereikt in de klasse tot 66 kilogram. De veelbesproken Algerijnse was in de halve eindstrijd te sterk voor de Thaise Janjaem Suwannapheng. Khelif won na een unaniem puntenbesluit van de jury.

Khelif, die bij de Spelen is verwikkeld in een grote gendercontroverse, werd op een luidruchtig Roland Garros aangemoedigd. Veel mensen scandeerden haar naam.

Vorig jaar op het WK in New Delhi stelde de internationale boksbond IBA dat Khelif niet door een gendertest kwam omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarop werd de Algerijnse gediskwalificeerd. De resultaten van de test zijn niet openbaar gemaakt.

Doordat het IOC de IBA vanwege een bestuurlijk schandaal niet meer erkent, organiseert het olympisch comité het olympisch bokstoernooi tegenwoordig zelf. Daardoor kan Khelif op de Spelen wel meedoen.

De zege van Khelif in de achtste finales van de Spelen op Angela Carini kreeg veel aandacht. De Italiaanse verliet de ring na 46 seconden in tranen en vond het geen eerlijk gevecht. Daarna begonnen veel mensen zich met de zaak te bemoeien, tot aan Giorgia Meloni, de premier van Italië, toe.Khelif zal het vrijdag in de finale opnemen tegen Chen Nien-chin uit Taiwan of Yang Liu uit China.

De Oranjezomer-tafel reageerde donderdag ook op de zege van de veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif tegen de Italiaanse Angela Carini. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.