Terug

Volg Vandaag Inside

Italiaanse boksster geeft na 46 seconden op tegen Algerijnse die niet slaagde voor geslachtstest

Olympische Spelen

1 aug 2024, 16:45

De veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif bereikte de kwartfinales op de Olympische Spelen al na 46 seconden. Haar Italiaanse opponente Angela Carini verliet de ring in tranen en vond het geen eerlijk gevecht.

Om Khelif is veel te doen in Parijs. Vorig jaar werd ze op het WK gediskwalificeerd omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarmee haalde ze haar geslachtstest niet. Op de Olympische Spelen kan Khelif wel meedoen, omdat het olympisch boksen door een andere instantie wordt geleid dan het WK. Drie jaar geleden was ze er in Tokio ook bij.

"Ik kon niet doorgaan", vertelde Carini donderdag aan verslaggevers na het gevecht in de achtste finale (-66 kg). "Ik had veel pijn aan mijn neus en ik zei: stop. Het was beter om niet door te gaan. Mijn neus begon al te druppelen bij de eerste klap. Het had de wedstrijd van mijn leven kunnen zijn, maar op dat moment moest ik ook mijn leven beschermen. Ik train met mijn broer. Ik heb altijd tegen mannen gevochten, maar ik voelde vandaag te veel pijn."

Het Internationaal Olympisch Comité heeft gezegd dat Khelif volgens haar paspoort een vrouw is en voldoet aan de eisen om in de vrouwencategorie te vechten.

Giorgia Meloni, de premier van Italië, reageerde ook na het verlies van Carini: "Het is een feit dat met de testosteronniveaus in het bloed van de Algerijnse atleet de strijd vanaf het begin niet eerlijk was. We moeten voorzichtig zijn in een poging om niet te discrimineren, maar ik denk dat atleten met mannelijke genetische kenmerken niet mogen worden toegelaten tot vrouwencompetities om het recht van atletes te beschermen. Dit was geen gelijke strijd."

Chris Woerts vertelde onlangs bij De Oranjezomer wat Nederlandse sporters verdienen als ze een medaille winnen op de Olympische Spelen in Parijs. Bekijk de beelden bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.