Terug

Volg Vandaag Inside

IOC diskwalificeert veelbesproken Algerijnse boksster niet: 'We zien misleidende informatie'

Olympische Spelen

2 aug 2024, 09:34

De veelbesproken boksster Imane Khelif wordt niet gediskwalificeerd op de Olympische Spelen in Parijs door het internationaal olympisch comité (IOC). De Algerijnse bereikte donderdag de kwartfinales al na 46 seconden. Haar Italiaanse opponente Angela Carini verliet de ring in tranen en vond het geen eerlijk gevecht.

Om Khelif is veel te doen in Parijs. Vorig jaar werd ze op het WK gediskwalificeerd omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarmee haalde ze haar geslachtstest niet. Op de Olympische Spelen kan Khelif wel meedoen, omdat het olympisch boksen door een andere instantie wordt geleid dan het WK. Drie jaar geleden was ze er in Tokio ook bij.

Het IOC kwam onder druk te liggen en neemt het in een verklaring op voor Khelif. "Iedere persoon heeft het recht om sport uit te oefenen zonder gediscrimineerd te worden. Het IOC beschermt de mensenrechten van alle olympiërs. Het stemt het IOC droevig dat deze twee atleten momenteel zo agressief bejegend worden."

Khelif en Lin Yu-ting uit Taiwan, die vrijdag in actie komt op de Spelen, werden vorig jaar gediskwalificeerd op het WK door de internationale boksbond IBA, waarmee het IOC inmiddels geen zaken meer doet. Het tweetal zou toen te veel mannelijke hormonen hebben gehad. "De twee bokssters waren toen slachtoffer van een willekeurige beslissing van de IBA", reageerde het IOC in een verklaring op de ophef die na de snelle zege van Khelif ontstond. "Ze werden gediskwalificeerd zonder enige vorm van een proces."

"We hebben een hoop misleidende informatie gezien over deze twee vrouwelijke boksers, die al jaren aan internationale wedstrijden bij de vrouwen meedoen", vervolgt het IOC. "Deze twee atleten waren het slachtoffer van een plotselinge beslissing van de IBA. Ze werden tegen het einde van de WK van vorig jaar plotseling gediskwalificeerd. De huidige agressie tegen hen is volledig gebaseerd op deze willekeurige beslissing, die is genomen zonder de procedure te volgen."

De Oranjezomer-tafel reageerde donderdag ook op de zege van de veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif tegen de Italiaanse Angela Carini. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.