Terug

Volg Vandaag Inside

Nederlandse baanwielrenners pakken goud in opnieuw een wereldrecord

Olympische Spelen

6 aug 2024, 20:12

De Nederlandse teamsprinters hebben op de Olympische Spelen hun titel van Tokio met succes verdedigd. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloegen op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines in de finale het team van Groot-Brittannië. Dat deden ze in een wereldrecord: 40,949. De Britten gaven bijna een seconde toe.

Het brons was voor Australië, dat Frankrijk klopte.

Op de teamsprint starten drie renners van wie er na elke ronde één vanaf de koppositie uitstuurt. De derde renner bepaalt de tijd.

Twee jaar geleden hadden de Nederlanders even een zwak moment en verloren ze, op dezelfde piste waar ze nu hun tweede olympische titel behaalden, van de Australiërs. Er waren oorzaken genoeg. Van den Berg kampte lang met een rugblessure en Hoogland was na de Spelen van Tokio de motivatie een beetje kwijtgeraakt. De 'Bullet Train' moest zichzelf herpakken, terwijl de chemie tussen met name Lavreysen en Hoogland niet meer ideaal was.

Toch grepen ze vorig jaar op de WK in Glasgow weer de macht. Al was het niet zo overtuigend als bijvoorbeeld op de WK van Berlijn in 2020 en de Spelen in Tokio. Er waren ook nog steeds strubbelingen. Lavreysen, vijfvoudig wereldkampioen sprint, wilde Hugo Haak terug als coach, terwijl Hoogland het beter kon vinden met diens opvolger Mehdi Kordi. Haak, de bondscoach die met de sprinters successen boekte in Tokio, werd als assistent weer toegevoegd aan de begeleidingsstaf.

Maar de focus keerde wel weer terug nadat Hoogland nog wel een privéproject, het wereldrecord op de kilometer tijdrit, succesvol had afgerond. Begin januari veroverden ze schijnbaar moeiteloos de Europese titel. Daarna volgden trainingskampen in het Noorse Stavanger en een enkele wedstrijd.

In Saint-Quentin-en-Yvelines stonden alle andere landen weer in hun schaduw. Tot enthousiasme van de vele Nederlandse fans reden ze in de eerste ronde al hun eigen uit 2020 stammende wereldrecord uit de boeken: 41,191. In de finale ging het nog een fractie sneller.

René van der Gijp keek eerder zijn ogen uit bij het zien van gespierde bovenbenen van baanwielrenners tijdens de Olympische Spelen. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.