België verrassend onderuit tegen Slowakije in eerste EK-duel

EK voetbal

17 juni 2024, 20:05

België is het EK voetbal begonnen met een verrassende nederlaag. De formatie van bondscoach Domenico Tedesco verloor met 1-0 van Slowakije, de nummer 48 van de wereldranglijst. Het was pas de eerste nederlaag voor België sinds het WK in 2022.

Voor de laatste overgebleven spelers van de zogenoemde Gouden Generatie van België lijkt het EK de laatste kans op een eerste hoofdprijs. Ze moesten wel aan hun campagne beginnen met een geïmproviseerde verdediging, aangezien Jan Vertonghen en Arthur Theate nog niet fit genoeg waren voor een basisplaats.

Dankzij Jérémy Doku kreeg Romelu Lukaku namens België meteen twee goede kansen, maar het was Slowakije dat de score opende na een blunder van uitgerekend Doku. De aanvaller leverde in de 7e minuut de bal zomaar in en na een schot van Juraj Kucka mikte Ivan Schranz de rebound in de verre hoek, 1-0. Slowakije putte vertrouwen uit de treffer en Lukas Haraslin was met een fraaie volley dicht bij de 2-0.

België bleef na de treffer zoekende tijdens de eerste helft, al verprutsten Leandro Trossard en Lukaku nog kansen op de gelijkmaker. Na rust had België het betere van het spel en zag Lukaku een doelpunt afgekeurd worden om buitenspel. Een inzet van de ingevallen PSV'er Johan Bakayoko werd van de lijn gehaald. Vier minuten voor tijd werd opnieuw een treffer van Lukaku afgekeurd, na een handsbal van Loïs Openda in de opbouw.

Bij Slowakije speelde Feyenoorder Dávid Hancko de gehele wedstrijd. Leo Sauer, eveneens van Feyenoord, bleef op de bank. In dezelfde groep won Roemenië eerder op maandag met 3-0 van Oekraïne.

René van der Gijp zag zondagavond een opmerkelijke keuze van Ronald Koeman bij Oranje tegen Polen. Bekijk de beelden bovenaan deze pagina.