België uitgeschakeld door Frankrijk op EK na eigen doelpunt van Vertonghen

EK voetbal

1 juli 2024, 20:06

Frankrijk heeft de kwartfinales van het EK voetbal bereikt. In Düsseldorf versloeg de ploeg van bondscoach Didier Deschamps België met 1-0, na een eigen doelpunt van de Belg Jan Vertonghen.

Vertonghen is daarmee de eerste Belg die een eigen doelpunt maakt op een groot eindtoernooi. In de 85e minuut schoot de pas net ingevallen Randal Kolo Muani de bal tegen de knie van de oud-Ajacied aan. De bal belandde vervolgens achter doelman Koen Casteels. Een Belgisch slotoffensief leverde niets meer op. Net als in 2018, op het WK in Rusland, gingen de Belgen op het nippertje onderuit tegen Frankrijk.

Muani kwam na een uur in het veld als vervanger van Marcus Thuram, die net als de rest van de Franse aanvallers weinig inspirerend was. Alleen zijn kopbal in de 34e minuut, na een voorzet van Jules Koundé op rechts, scheerde rakelings langs Casteels, voordat Aurélien Tchouaméni twee inzetten op doel had. Een derde grote kans, aan het begin van de tweede helft, werd gepareerd door Casteels. Kylian Mbappé schoot in de 53e minuut net over.

De Belgen creëerden eveneens kansen. Zo moest de Franse doelman Mike Maignan in de 24e minuut een vrije trap van Kevin De Bruyne met zijn voet wegduwen. Later volgde een kans van Romelu Lukaku. In de slotfase kreeg De Bruyne een kans om de wedstrijd te beslissen. Het schot landde in de handen van Maignan.

"We hadden best veel kansen, maar helaas kregen we er niet veel op doel", zei Deschamps na afloop. "Je moet ervan genieten, je moet het niet bagatelliseren, we staan in de kwartfinales en zij gaan naar huis", zei hij.

Het elftal van Deschamps maakte in de groepsfase nog niet zoveel indruk. Frankrijk won de eerste wedstrijd tegen Oostenrijk dankzij een eigen doelpunt van Maximilian Wöber (1-0). De duels met Nederland (0-0) en Polen (1-1) eindigden onbeslist.

Frankrijk treft in de kwartfinales Portugal of Slovenië. Die twee landen trappen om 21.00 uur af in Frankfurt voor hun achtste finale. De Portugezen wonnen het EK in 2016. In de finale versloegen ze Frankrijk met 1-0.

René van der Gijp sprak onlangs in Vandaag Inside Oranje zijn bewondering uit voor Kevin de Bruyne: "Wat een fenomeen!" Bekijk de beelden bovenaan deze pagina.