Terug

Volg Vandaag Inside

'Turkse verdediger Demiral geschorst voor duel met Oranje na 'wolvengroet''

EK voetbal

4 juli 2024, 21:35

De Turk Merih Demiral mist de wedstrijd tegen Oranje in de kwartfinales van het EK voetbal. Dat meldt de Duitse krant Bild. De 26-jarige verdediger zou door de UEFA voor twee duels geschorst zijn na zijn 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. De Turkse voetbalbond TFF laat tegenover Turkse media weten hier niet van op de hoogte te zijn. Het moet nog een verweer indienen.

De Europese voetbalbond UEFA startte een onderzoek naar het omstreden gebaar van Demiral, dinsdag tijdens de achtste finale van het EK tegen Oostenrijk (2-1). De UEFA hield het in een kort bericht op de website op een onderzoek naar "vermeend ongepast gedrag".

Het gebaar zorgde de afgelopen dagen voor veel ophef. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser reageerde woedend. "De symbolen van Turkse rechts-extremisten horen niet thuis in onze stadions. Het EK gebruiken als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar", reageerde Faeser via X.

De Turkse regering heeft de Duitse ambassadeur ontboden vanwege de veroordeling van Faeser, meldden diplomatieke bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het gebaar niet zomaar aan te merken als extremistisch, en is juist de reactie van de Duitse regering "xenofoob".

Turkije en Oranje treffen elkaar zaterdagavond om 21.00 uur in Berlijn.

Daley Blind en Jerdy Schouten blikten donderdag op een persconferentie vooruit naar de EK-kwartfinale tegen Turkije. Bekijk de beelden bovenaan deze pagina!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.