Invaller Weghorst helpt Oranje aan benauwde zege op Polen

EK voetbal

16 juni 2024, 16:55

Wout Weghorst heeft het Nederlands elftal op het EK aan een benauwde zege op Polen geholpen. De invaller stond twee minuten in het veld toen hij Oranje aan een begeerde tweede treffer hielp (2-1). Hij trof doel op aangeven van Nathan Aké, een van de beste spelers van Oranje in het Volksparkstadion van Hamburg.

Weghorst zorgde voor veel opluchting bij de nationale ploeg, na een redelijke eerste helft en matig optreden na rust. Want Polen werd, zeker zonder de geblesseerde topscorer Robert Lewandowski, vooraf ingeschat als makkelijkste tegenstander in een poule met ook nog Frankrijk en Oostenrijk.

Met dezelfde basisspelers als in de laatste oefenwedstrijd tegen IJsland deed het Nederlands elftal voor rust nog veel goed op een slechte grasmat in Hamburg. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman heeft zich voorgenomen om geen saai voetbal te spelen op de Europese eindronde. Oranje speelde de bal zeker niet eindeloos rond, maar koos waar mogelijk met snel spel en lange ballen de aanval.

Oranje mocht zichzelf wel aanrekenen dat het veel kansen nodig had voor een doelpunt en incasseerde voor de derde keer op rij een tegentreffer na een hoekschop. Adam Buksa stond tussen Denzel Dumfries en Virgil van Dijk toen hij een hoekschop van Piotr Zielinski succesvol met zijn hoofd verlengde (0-1). De openingstreffer van de Polen was allesbehalve illustratief voor de krachtsverhoudingen op het veld.

Want niet Polen maar Nederland creëerde aanvankelijk kans op kans. Tijjani Reijnders schoot rakelings naast en doelman Wojciech Szczesny kreeg nog een hand tegen een inzet van Van Dijk. Memphis Depay schoot eerst nog net over voordat Cody Gakpo wel succes had. De aanvaller werd in de 29e minuut vrijgespeeld door Nathan Aké en trof doel via het lichaam van de Poolse verdediger Bartosz Salamon (1-1). Gakpo en Depay verzuimden Oranje in de slotfase van de eerste helft op voorsprong te schieten.

Opmerkelijk was het verval na rust bij Oranje, na een gemiste kans van Xavi Simons. Ook Koeman zag de Polen sterker worden na een goede reactie van doelman Bart Verbruggen op een inzet van Jakub Kiwior. De bondscoach greep na ruim een uur in en wisselde de matig spelende Joey Veerman en Simons voor Georginio Wijnaldum en Donyell Malen. Na gemiste kansen van Dumfries en Stefan de Vrij moesten Depay en Gakpo naar de kant voor Jeremie Frimpong en Weghorst, die maar weinig tijd nodig had voor zijn winnende treffer.