Terug

Volg Vandaag Inside

Erdogan woest op UEFA om schorsing Demiral: 'Duitsland heeft ook een adelaar op het shirt'

EK voetbal

5 juli 2024, 16:57

Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije, is woedend over het besluit van de UEFA om Merih Demiral te schorsen. Daarnaast is de Turkse voetbalbond naar het CAS gestapt. Het sporttribunaal belooft de zaak nog voor de kwartfinale met Oranje zaterdagavond af te handelen.

Demiral is door de UEFA twee wedstrijden geschorst omdat hij in de vorige wedstrijd tegen Oostenrijk een 'wolvengroet' bracht. Dat is een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven. De Europese voetbalbond vindt dat de 26-jarige verdediger door het maken van het gebaar de regels overtreden heeft. De Turkse autoriteiten zijn het daar niet mee eens.

De Turkse president Erdogan bemoeit zich onder meer met de zaak. Hij vindt dat de straf overdreven is en noemt het gebaar van Demiral een vorm van enthousiasme. "Zegt iemand iets over het feit dat de Duitsers een adelaar op hun shirt hebben staan? Of dat er een haan pronkt op het shirt van Frankrijk? Hopelijk is het hele gebeuren zaterdag voorbij als we als winnaars van het veld stappen en doorgaan naar de volgende ronde", aldus Erdogan.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de UEFA beschuldigd van vooringenomenheid na de schorsing van Demiral na zijn viering van een doelpunt op het EK voetbal tegen Oostenrijk met een 'wolvengroet'. Een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven. "Dit besluit heeft de inschatting versterkt dat de neiging tot bevooroordeeld gedrag jegens buitenlanders in sommige Europese landen toeneemt", laat het ministerie weten in een verklaring.

Nederland speelt zaterdag om 21.00 uur tegen Turkije in Berlijn. Erdogan is bij de kwartfinale aanwezig.

Johan Derksen denkt dat Turkije geen problemen op zal leveren voor Oranje: "Ze zijn denk ik minder dan Roemenië." Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.