Ajax opent Europa League met ruime zege op Besiktas

Ajax

26 sep 2024, 22:40

Ajax is voortvarend aan het hoofdtoernooi van de Europa League begonnen. De club uit Amsterdam liet na rust weinig heel van Besiktas in een sfeervolle Johan Cruijff Arena (4-0).

Zo heeft het Nederlands voetbal een uitstekende week achter de rug, na een overwinning van AZ op Elfsborg (3-2) en het verdienstelijke gelijkspel van FC Twente bij Manchester United (1-1) in het tweede toernooi voor clubteams van de UEFA. Ajax keek vooraf best wel een beetje op tegen Besiktas. Trainer Giovanni van Bronckhorst is het seizoen uitstekend begonnen met bekende spelers als Ciro Immobile, Rafa Silva, Gabriel Paulista en Gedson Fernandes. Hij is met zijn ploeg nog ongeslagen in de Turkse competitie. Besiktas vernederde Galatasaray in de strijd om de Supercup (5-0) en scoorde achtmaal tegen Lugano om een plaats in het hoofdtoernooi van de Europa League te bemachtigen.

Toch was Ajax veel sterker dan Besiktas vijf dagen na een wanprestatie bij Go Ahead Eagles (1-1). Met Brian Brobbey in de spits ging de thuisploeg snel op zoek naar de openingstreffer, die in de 31e minuut viel. Kian Fitz-Jim stond op de goede plek na goed voorbereidend werk van Kenneth Taylor. De voorsprong van Ajax was verdiend, gezien de doelkansen voor rust. Fitz-Jim had voor zijn treffer al de paal geraakt en Taylor en Brobbey waren ook dicht bij een treffer. Ajax verdedigde zo gedisciplineerd, met de uitblinkende Josip Sutalo, dat doelman Remko Pasveer nauwelijks in de problemen kwam.

Ajax startte met de buitenspelers Bertrand Traoré en Mika Godts. Trainer Francesco Farioli heeft niet veel alternatieven voor het tweetal nu Steven Berghuis nog geblesseerd is. De Italiaanse oefenmeester kan met Wout Weghorst en Chuba Akpom nog wel centrumaanvallers aan Brobbey kan koppelen. Opvallend was dat Van Bronckhorst de 17-jarige Mustafa Erhan Hekimoglu voor Immobile aan de aftrap liet verschijnen. De ervaren Italiaanse spits kwam na rust alsnog in het veld.

Immobile zag Ajax het duel met twee doelpunten binnen vijf minuten beslissen. Godts scoorde in de 51e minuut op aangeven van Traoré en Taylor pegelde ook snoeihard raak. Vlak na het derde doelpunt schoot Traoré op de paal. Ook met een ruime voorsprong bleef aanvoerder Jordan Henderson zijn ploeggenoten waar nodig fel corrigeren. Godts bepaalde met zijn tweede doelpunt de eindstand (4-0). "Gio, neem je rotzooi mee", zongen de fans van de thuisploeg de oud-trainer van Feyenoord toe.