Terug

Volg Vandaag Inside

CLASSIC: Vrienden Suurbier en Gijp ontweken op geniale wijze alcoholcontrole

CLASSIC: Vrienden Suurbier en Gijp ontweken op geniale wijze alcoholcontrole

13 juli 2020, 18:12

Het overlijden van Wim Suurbier heeft ongetwijfeld grote indruk gemaakt op René van der Gijp. De twee waren goede vrienden in de tijd dat ze samen bij Sparta speelden. René woonde zelfs een aantal maanden bij Suurbier in huis en de twee gingen regelmatig samen op stap. Veel VI-fans kunnen de mooie anekdotes die René vertelde over zijn tijd met Suurbier nog goed herinneren. De mooiste anekdote die René vertelde over Suurbier is toch wel het ontwijken van de alcoholcontrole.

Suurbier was net door de Los Angeles Aztecs voor een jaar verhuurd aan Sparta Rotterdam. Daar leerde de veteraan al snel de piepjonge René van der Gijp kennen die net begonnen was aan zijn carrière als profvoetballer. De oud-Ajacied die in de glorietijden van Ajax drie keer de Europa Cup 1 veroverde stond bekend om zijn humor en kon het dus al snel goed vinden met de humoristische René van der Gijp. De ouders van Gijp besloten René onder te brengen bij Suurbier. '60-voudig international, daar kan je alleen maar van leren', was de insteek. Dit liep even anders, want van voetbal werd er weinig opgestoken. Wat René vooral leerde bij Suurbier thuis was hoe hij vrouwen kon versieren. De analist omschreef het samenwonen met Suurbier ooit in een Voetbal Inside-uitzending als het wonen in de eerste parenclub van Nederland.

Na een bonte avond stappen reden de twee een politiefuik in voor een alcoholcontrole. Suurbier was klaarblijkelijk niet bekend met het fenomeen alcoholcontrole langs de snelweg en vroeg aan zijn maatje René wat er stond te gebeuren. De 60-voudig international vroeg Gijp om hulp: 'Wat gaan we hier aan doen?'. 'Ja, blazen. En dan kan je voorlopig Amerika niet meer in', antwoordde René. De twee waren zoals René het zelf zegt 'zo blauw als een aap' en Suurbier stond op het punt zijn rijbewijs te verliezen. Suurbier was niet van plan dit te laten gebeuren en bedacht een razendsnel plan om de politie te snel af te zijn. 'Kom, we gaan achterin zitten', zei hij tegen René. Voordat René het meesterplan van Suurbier kon laten bezinken, klom Suurbier al over de stoel heen naar de achterbank. Pupil René volgde zijn grote voorbeeld en klom ook snel achter hem aan de achterbank op.

Eenmaal op de achterbank draait Suurbier zijn raampje open en begint keihard te roepen: 'Henk, Henk, kom terug. Dit is toch niet afgesproken!'. Een politieagent haast zich ter plaatse om te kijken wat er aan de hand is. 'Zal je altijd zien. Neem je iemand mee om te rijden zodat je zelf kan drinken en dan smeert hij hem', vertelt Suurbier aan de agent. De agent in kwestie kijkt verbouwereerd om zich heen en zegt: 'Maar ik zag helemaal niemand uitstappen'. 'Nee, kan je nagaan hoe snel hij geweest is', antwoordt Suurbier. De agent vraagt Suurbier en Gijp om de niet bestaande Henk te zoeken rondom het tankstation en de twee spelen het spelletje vrolijk mee. Wanneer de agent vraagt aan Suurbier hoe de bestuurder er precies uitziet, maakt Suurbier de legendarische opmerking: 'Hij lijkt sprekend op mij'.

Als de drie weer aankomen bij de auto en de agent nog altijd niks door heeft, gaan René en Suurbier weer op de achterbank zitten. 'Ik ga niet rijden, want ik ben zo blauw als een aap. En René heeft zijn rijbewijs nog niet', zegt Suurbier tegen de agent. De agent pakt zijn portofoon erbij en roept: 'Bert, motor 1! Bert motor 1!' Er komt een motoragent aan die de opdracht krijgt om de twee beschonken mannen naar huis te brengen. 'Ik kan hier niks mee, dit houdt alleen maar op', zegt de agent tegen zijn collega. René kan zich nog goed herinneren dat de motoragent nog met zijn helm op plaatsneemt achter het stuur. Suurbier tikt René op zijn knie: 'Ben je ooit zo veilig thuisgebracht, Gijpie?'

Als klap op de vuurpijl liet Suurbier zich samen met Gijp afzetten bij de OQ club, een palendansvereniging in Rotterdam. 'Hier wonen jullie toch niet', roept de motoragent naar Suurbier en Gijp die aan de deur staan bij de club. 'Wel waar', roept Suurbier en de twee stappen naar binnen. Eenmaal binnen maakt René zich toch een beetje zorgen: 'Wim, wat moet er nou gebeuren met die auto en die agent?' De legendarische rechtsback reageert heel nonchalant: 'Je hebt twee mogelijkheden: of hij brengt die auto naar het bureau, of hij wacht. Ik denk dat hij wacht'. Nog geen tien minuten later slaan de deuren van de palendansclub open en stapt de motoragent met grote witte helm naar binnen. De meeste mensen zouden zich inmiddels zorgen gaan maken om de gevolgen, maar de humoristische Wim Suurbier niet. De rechtsback heeft nog een slotstuk in petto, waarmee hij opnieuw de lachers op zijn hand krijgt. 'Ja, het blijft toch je broer. Hij verkleedt zich graag als motoragent, vinden wij heel onschuldig thuis', roept Suurbier keihard door de seksclub.

Het iconische verhaal heeft grote indruk gemaakt bij Gijp. De analist is het nooit meer vergeten en kan het nog vol passie in detail vertellen. Er zijn zelfs vrienden van René die daarna dezelfde truc hebben uitgehaald. Volgens René werkte het meesterplan bij iedereen. Wat een verhaal!

Naast een man vol humor was Wim Suurbier natuurlijk ook een zeer benadigd voetballer. Suurbier was een ijzersterke verdediger met een enorm loopvermogen. Het enige minpuntje was zijn voorzet. Bekijk hier hoogtepunten van Suurbier uit de Europa Cup 1-finale tegen Panathinaikos!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.